Gratis verzenden vanaf € 50,-

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe bepaal ik de juiste lengtemaat van een dressuursingel? 
 • Hoe weet je of je een standaard of een smalle singel nodig hebt?
 • Hoe onderhoud ik mijn Fairfax singel?
 • Hoe onderhoud ik mijn Prolite singel?
 • Hoe strak moet ik aansingelen?
 • Kan ik de Fairfax singel testen?

Tevens vind je hieronder:

 • Een in 2012 in Bit gepubliceerd artikel over de Fairfax singel "Het geheime wapen van Groot-Brittanië".
 • Het verhaal achter de totstandkoming van de Fairfax Performance singel

Hoe bepaal ik de juiste maat van de singel?

Tijdens de ontwikkeling van de Fairfax Performance Singel is gebleken dat het van groot belang is om een zo lang mogelijke singel te gebruiken. Het beste resultaat werd verkregen als de gespen zo ver mogelijk van de ellebogen verwijderd zijn. Het is dus echt van belang dat de singel zo lang mogelijk is. 
Om de lengte van de singel te meten, neem je de totale lengte van jouw huidige singel, tel daarbij de ruimte links en rechts die nog over is om net onder het dekje uit te komen op. Trek van deze maat 12 cm af (het leer van de Fairfax singel steekt aan iedere kant ongeveer 6 cm uit boven de gespen) en kies de maat die het dichtste bij zit.

Onderstaande foto laat de optimale situatie zoals deze door Fairfax is aangemeten bij Olympisch kampioene Laura Bechtolsheimer.

De lengte zoals je de singel bestelt, is de lengte zoals hieronder aangegeven, deze is gemeten van gesp tot gesp (inclusief de gespen zelf). De totale lengte van de singel is ongeveer 12 cm langer, omdat het leer aan iedere kant nog ongeveer 6 cm verder doorloopt.

Hoe weet je of je paard een standaard of een smalle singel nodig heeft?

Hiervoor moet je de maat opmeten tussen de voorbenen. Zorg dat je paard vierkant staat en naar voren kijkt. Je meet de maat aan de achterkant van de voorbenen van elleboogpuntje naar elleboogpuntje. Als deze maat 20 cm of minder is, heb je de smalle variant nodig. Is de maat 22 cm of meer, dan heb je de standaard nodig. Als de gemeten maat tussen de 20 en 22 cm is, dan is het van belang om te kijken of het paard veel losse huidplooien heeft achter de ellebogen. Bij veel losse plooien, adviseren wij om de smalle singel te nemen. Is de huid achter de ellebogen mooi strak, dan is het verstandig om de standaard te nemen.

Hoe onderhoud ik mijn Fairfax singel?

 • Iedere keer na het rijden de singel schoonvegen met een in warm water natgemaakte uitgewrongen doek of spons;
 • Smeer de gehele singel in met Rapide ledergel, dit beschermt de singel tegen verkleuren of hard worden en scheuren door de zuren in het zweet van een paard;
 • Smeer de Rapide ledergel zowel op de onder- al de bovenzijde en vergeet de zijkanten niet;
 • Laat de singel op een natuurlijke manier drogen, dus niet bij een warmtebron en niet in de zon;
 • Op deze manier heb je het langste plezier van je Fairfax singel!

Let op: gebruik nooit glycerine bevattende producten of zadelzeep voor je Fairfax singel!!!

Bekijk onderstaand filmpje van Fairfax waarin het onderhoud ook uitgelegd wordt.

 

Hoe onderhoud ik mijn Prolite singel?

Wanneer zich vuil en zweet ophoopt op de Prolite singel, wordt de singel minder goed ademend. Ook wordt de singel minder flexibel en het materiaal voelt harder aan. Het enige dat je hoeft te doen om de singel weer zacht en soepel te krijgen, is de singel in een emmer met water te leggen en even te laten weken. Daarna poets je met een borstel of doek het vuil er vanaf. Een mild wasmiddel kan worden gebruikt indien de singel heel vies is. Als je klaar bent met schoonmaken, maak dan met een handdoek de singel zo droog mogelijk. Laat de singel daarna goed drogen in de lucht voordat je de singel opnieuw gebruikt. De singel heeft geen onderhoudsmiddel nodig.

 

Hoe strak moet ik aansingelen?

De meest voorkomende fout bij het aansingelen is dat men veel te strak aansingelt. Bij zadelpassen komen we dit probleem dan ook zeer regelmatig tegen. Wanneer een paard te strak wordt aangesingeld, wordt de bewegingsvrijheid van het paard geblokkeerd en de rug overmatig belast. Het is natuurlijk heel lastig om aan te geven hoe strak de singel moet zitten, daarnaast is dit ook nog eens afhankelijk van de vorm van je paard, een rond gevormd paard zal meer druk op de singel nodig hebben om het zadel op zijn plek te houden in vergelijking met een paard met een hoge schoft. 
Een veel gehoorde fout is dat men strak aansingelt om te voorkomen dat het zadel niet verschuift tijdens het opstijgen vanaf de grond. Het is echter ten alle tijde beter om je paard te bestijgen vanaf een krukje o.i.d. omdat uit onderzoek is gebleken dat tijdens het opstijgen vanaf de grond veel te veel rotatiedruk op de rug van het paard ontstaat. Rotatiedruk is heel slecht voor de rug en werkt asymmetrie in de hand, rotatiedruk moet dus altijd voorkomen worden.
 
Maar hoe strak moet de singel dan ? 
 
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met zadel en al aan de zijkant van je paard hangt. Maar probeer eens om de singel een gaatje losser te doen dan je gewend bent. Gaat dat goed, probeer de singel dan nog eens een gaatje losser te doen... enz. enz. 
Onze zadelmaker (SMS en MSFC gediplomeerd heeft in de praktijk meegemaakt dat klanten tot wel 6 gaatjes te strak aansingelen!)
Zodra je het gevoel hebt dat je onvoldoende balans hebt dan heb je de grens bereikt dan singel je wer een gaatje strakker aan.
Probeer het eens, je zult waarschijnlijk verbaasd zijn hoeveel losser de singel kan!
 
Let op: doe bovenstaande wel voorzichtig en met beleid.

Kan ik de Fairfax singel testen?

Het is mogelijk om bij Ruitershop Pas de Deux een Fairfax Performance Dressuursingel gedurende een week te testen. 
Je kan de singel online bestellen of in de winkel kopen. In beide gevallen reken je de singel vooraf volledig af en je ontvangt dan ook een nieuwe singel. Op de dag dat je de singel ophaalt in de winkel of op de dag dat je pakketje wordt afgeleverd gaat je testweek in. 
Als de singel goed bevalt, hoef je niks te doen en rij je lekker door. Als je niet overtuigd bent van de werking, retourneer je je singel naar ons, dit moet uiterlijk na 7 dagen gebeuren. (Heb je je singel bijvoorbeeld op zaterdag opgehaald in de winkel, dan breng je de singel uiterlijk de zaterdag daarna retour. Als je online besteld hebt en je hebt je pakketje op woensdag ontvangen, dan dien je uiterlijk de woensdag daarna het pakketje ter post aan te bieden.) Zodra wij de singel (schoon!) retour hebben ontvangen, krijg je je aankoopbedrag terug, met € 15,- testkosten in mindering. 
 

Het geheime wapen van Groot-Brittanië

Onderstaand artikel werd in de Bit gepubliceerd kort na de Olympische Spelen in Londen in 2012.
 
 
 

Totstandkoming van de singel

 
TOTSTANDKOMING
"Mijn vader was een paard aan het longeren over een sprongetje", aldus Vanessa Fairfax. "We zadelden hem op en longeerden weer. Toen zag ik het verschil in beweging". Fairfax, lid van de Society of Master Saddlers, was ervan overtuigd dat het probleem niet in het zadel zat en focuste zich op de singel. "Ik werk samen met Mark Fisher. Hij meet de drukverspreiding van zadels voor de Britse Hippische Federatie door middel van een zogenaamd Pliance pad. Ik stopte zo'n pad onder een singel en meette de druk".
Pliance testen gebeurt door middel van een pad die sensors bevat die via bluetooth gelinkt zijn aan een computer, die de metingen in heldere data omzet. "Voor zover wij weten was het de eerste keer dat de Pliance drukmeting werd gebruikt bij een singel", aldus Mark Fisher. We hebben al veel gedaan met zadels, maar niemand deed ooit wetenschappelijk onderzoek naar singels".
De resultaten waren verrassend. Tot op heden werd geloofd dat de grootste druk van de singel op het borstbeen ligt, maar de test liet een heel andere drukzone zien. Het ligt achter de punt van de elleboog - waar de singelplekken meestal gevonden worden. "We dachten dat dit punt zou variëren op basis van vorm, grootte en bouw, maar het bleek altijd dezelfde plek te zijn", aldus Fairfax.
Fisher belde direct Will Connell op, directeur van het Britse World Class Performance, want hij had het gevoel dat prestaties verbeterd konden worden met een speciale singel. Connell gaf groen licht voor verder onderzoek.

ZWEVENDE RAND
Binnen vier weken ontstond er een prototype singel die zo was gevormd dat de band met hoge druk vermeden werd. De singel is flink gevormd aan de voorkant om ruimte te creëren achter de elleboog, waar de spieren op elkaar gedrukt worden door de singel en de benen. De rand aan de voorkant werd gestructureerd om de spieren terug te leiden onder de singel in plaats van hen te blokkeren, zoals bij sommige singels gebeurt.
Fairfax beschrijft dit als een 'zwevende rand' en het design is gepatenteerd. De omtrek is bekleed met Prolite, een flexibel opvulmateriaal dat gemaakt is door Fairfax Saddles en al wordt gebruikt in sjabrakken. Binnen acht weken ondergingen deze prototypes een test. 
Springamazone Di Lampard werd gevraagd de singel te testen. "Het is een fantastisch idee omdat de singel het paard de kans geeft de schouder meer te gebruiken", aldus Lampard. Als je de singel aanraakt, voelt het zachter en soepeler dan andere singels. Tijdens het testen merkte ik dat mijn paarden meer vrijheid hadden in hun beweging. We hebben één paard dat we nooit strak aansingelen, omdat ze wat singeldwang heeft, maar ze heeft geen problemen met deze singel. Ook de paarden die eerst een beetje korter waren in beweging als je ze net vanuit hun stal stapte, lieten verbetering zien". 

EUFORISCH MOMENT
De volgende stap was het produceren van feiten. Vanessa Fairfax werkt samen met Russel Guire van Centaur Biomechanics, specialist op het gebied van analyserend onderzoek van gangwerk. Guire heeft een camera die 300 beelden per seconde produceert. Dat is zo'n 25 keer sneller dan het menselijke oog. Deze beelden werden vervolgens ingevoerd in de computer, die de data verwerkt, samenstelt en informatie geeft over gewrichten en hoeken in ledematen. 
In december 2010 kwamen Mark Fisher, Russel Guire en Vanessa Fairfax op de stal van Di Lampard voor het eerste onderzoek. Daar bestudeerden zij een paard van Lampard tijdens het normale werk en het springen over 1m40, zowel meteen gewone singel als de Fairfax singel.
Drie dingen werden ontdekt. Het eerste was, zoals verwacht, de vermeerderde vrijheid bij de elleboog, dat zorgde voor een toename in de paslengte van het paard. De volgende ontdekkingen kwamen echter totaal onverwacht. Als een paard landt na een hindernis van deze hoogte, neemt de druk op de punten van de zadelboom toe, zo wees de Pliance pad die onder de singel zat uit. De druk werd gehalveerd toen de Fairfax singel werd gedragen.
Door het vergelijken van de mate van de hoek in de knie en enkelgewrichten viel te concluderen dat de nieuwe singel alle asymmetrie tussen de paren benen verwijderde. 
"Het is een groot voordeel voor je prestatie. Vooral de symmetrie is interessant, want als je gelijkmatig rijdt, loopt je paard ook fijner", aldus Mark Fisher. "We noemen dit het euforische moment", lacht Vanessa Fairfax. Het was hartstikke koud die dag, maar we renden rond met onze truien over onze hoofden, net als voetbalspelers.

LANCERING UITSTELLEN
De Britsche Hippische Federatie wilde de singel verder testen en zodoende werd er een sessie georganiseerd met het olympisch dressuur- en eventingteam. De ruiters wisten dat ze een singel testten, maar daar hield het op. Ze reden met hun eigen singel en met de Fairfax singel en voerden hetzelfde uit. Drukmetingen werden afgenomen en hoeken in gewrichten gemeten om paslengte en het bereik van de beweging vast te stellen.
"Alle paarden bewogen symmetrischer", licht Fairfax toe. "Eerst dachten we dat we alleen de protractie (hoek van de verlenging) verbeterde. Maar toen we nog wat meer sprongen, bleek ook dat de flexie van de knie en het spronggewricht verbeterden". Het was na één van deze tests dat de ruiters suggereerden dit 'voor zichzelf' te houden tot na de Olympische Spelen.
Mary King was één van de deelnemers aan het onderzoek. "Ik rijd normaal met een comfortsingel van Barnsby en daar ben ik erg blij mee. Ik merkte het verschil niet toen ik aan het rijden was, maar het was interessant te zien wat het onderzoek uitwees met oog op het afnemen van de druk en extra vrijheid. De analyse liet inderdaad dat de paarden achter meer eronder kwamen en veel meer vrijheid hadden". 
 
HET VERSCHIL
Vanessa Fairfax beschrijft de vorm van de singel als 'anatomisch'. Ze geeft toe dat er verschillende merken zijn die deze anatomische vorm in het assortiment hebben. Bijna iedere fabrikant heeft wel een versie van de 'humane' of 'comfort' singel. "Onze vorm is anders, de hoek van onze gespen is verschillend en wij hebben de zwevende voor-rand. Verschillende paarden hebben verschillende gebruikssporen in hun spullen. Een paard loopt op een bepaalde manier vanwege de druk. Als je dat weghaalt, kan een paard met meer vrijheid bewegen, afhankelijk van waar de zwakke plek zat. Waar de zwakheid ook zit, de singel helpt", verzekert Fairfax. "Daarnaast zijn de voordelen cumulatief als het paard gewend raakt aan de nieuwe situatie".
Vanuit het oogpunt van amazone Di Lampard: "Ik denk dat dit de beweging van het paard verbetert en het heeft de mogelijkheid om beter te verzamelen. De vrijheid in de bewegingen helpt de achterbenen omhoog te komen en maximaliseert bewegingsverlenging, zowel tijdens normaal werk als tijdens het springen". 
"Als je zo duidelijk verschil ziet, is het als een bingbang-moment", aldus Fairfax. "Veel mensen spenderen veel tijd aan een goed zadel en hebben vervolgens alleen een oude singel, maar dat is net zo goed een belangrijk onderdeel". (Bron: Horse and Hound)